Zajednički rad na promociji predškolskog vaspitanja i obrazovanja

13. Maj 2021.

Radni sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava i predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat održani su 11-13. maja 2021. 

Na radnim sastancima govorilo se i o značaju promocije predškolskog vaspitanja i obrazovanja (PVO) nakon usvojenih strategija za unapređivanje PVO na lokalnom nivou koje su do sada usvojene u 25 lokalnih samouprava (od ukupno 50 koliko ih učestvuje u SUPER projektu).

Osnovni cilj strategija je unapređivanje kvaliteta PVO, kao i razvijanje mreže javnih predškolskih ustanova kako bi se osiguralo dostupno, pristupačno, kvalitetno i inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje svoj deci, naročito iz osetljivih društvenih grupa.

Organizovanjem promotivnih aktivnosti u lokalnim zajednicama u saradnji sa ostalim institucijama i lokalnim medijima, doprineće se podizanju svesti o značaju uloge vrtića za svako dete, porodicu i zajednicu u celini.

Brojni primeri web sajtova predškolskih ustanova kao i njihove društvene mreže potvrđuju da se promocija rada i aktivnosti već kontinuirano i uspešno obavlja te da im je zajednički cilj da sva deca predškolskog uzrasta imaju jednake mogućnosti za učenje i razvoj i ostvare pravo na pristupačno i kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje. 

Sastanci, kojima su prisustvovale sve lokalne samouprave i PU uključene u projekat, održani su u digitalnom okruženju. Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljnija, predškolske ustanove i lokalne samouprave nastojaće da unaprede vidljivost svog rada u narednom periodu. 

SUPER projekat pružiće im svu neophodnu podršku u osmišljavanju, planiranju i realizaciji medijskih promocija do kraja juna 2021.  

Sastanak su vodile Lidija Miškeljin, vođa projekta i Veliborka Staletović, ekspert za komunikacije.